Medvedev potvrdil zastavenie výroby v celulózke neďaleko jazera Bajkal

18.06.2013 Celý región

Moskva 18. júna (TASR) - Ruský premiér Dmitrij Medvedev dnes počas návštevy Irkutska potvrdil, že rozhodnutie o ukončení výroby v celulózovo-papierenskom kombináte na brehu jazera Bajkal je konečné a nezvratné.

Kombinát je považovaný za najväčšieho znečisťovateľa životného prostredia v oblasti, kde leží jazero s pätinou svetových zásob povrchovej sladkej vody.

Úrady nariadili ukončiť výrobu v papierenskom komplexe v roku 2008. O dva roky neskôr sa však výroba čiastočne obnovila, lebo vtedajší premiér Vladimir Putin uviedol, že zachovanie 1500 pracovných miest vo východosibírskom meste Bajkaľsk je dôležitejšie ako obavy o kvalitu životného prostredia. Kombinát však vtedy - na základe rozhodnutia vlády - prestal vyrábať celulózu, papier a kartón, informovala agentúra RIA Novosti.

Environmentalisti však upozorňujú, že pokračovanie vo výrobe v celulózke a papierni ohrozuje 1500 jedinečných druhov rastlín a živočíchov žijúcich v jazere a okolí.

Medvedev počas prehliadky jazera uviedol, že pokiaľ ide o rozhodnutie vlády z februára toho roku o ukončení výroby v paperienskej továrni, "niet cesty späť". Súhlasil s miestnymi úradmi, že treba postupovať energicky: ukončiť prevádzku a súčasne pripraviť alternatívne plány rozvoja regiónu, napríklad v oblasti turistického ruchu.

Ruský premiér na aktíve s členmi vládnej strany Jednotné Rusko informoval, že na odstraňovanie následkov činnosti celulózovo-papierenského kombinátu boli zo štátneho rozpočtu na najbližšie roky vyčlenené viac ako tri miliardy rubľov. Celkové náklady na zavretie kombinátu predstavujú 14 miliárd rubľov. Agentúra RIA Novosti pripomína, že pôjde o postupný proces: postupný útlm výroby bude trvať dva roky a likvidácia výrobného odpadu, ktorá bude možná až po úplnom ukončení výroby, zaberie štyri až šesť rokov.
 

Vyberte región